XACT Högutdelande eller XACT Sverige?


XACT Högutdelande är en börshandlad fond och dess fullständiga namn är Nordic High Dividend Low Volatility. Namnet avslöjar vad fonden riktar in sig på: nordiska aktier med hög utdelning och låg volatilitet. Låg volatilitet betyder att aktien inte rör sig upp och ner lika mycket som till exempel en teknik aktie (tänk Tesla). Fonden har 50st innehav med en fondavgift på 0.30%. Avgiften är relativt låg om man jämför med vanliga fonder som brukar ligga mellan 0.201.00%. Så här beskriver XACT fonden:

Med XACT Högutdelande får du tillgång till en korg av utdelande nordiska bolag som uppvisat låg volatilitet i aktien (risk). Strategin är en så kallad smart beta strategi som historiskt givit en högre avkastning jämfört med ett traditionellt marknadsviktat nordiskt index.

Xact.se

XACT Sverige är en börshandlad indexfond som följer SIX Sweden ESG Selection Index GI. Fonden består av bolag från Stockholmsbörsen som uppfyller ett antal ställda hållbarhetskrav. Avgiften ligger på 0.15% vilket är hälften som mycket som XACT högutdelande. Så här beskriver XACT fonden:

XACT Sverige är en Svanenmärkt börshandlad indexfond och har som mål att följa utvecklingen i indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI så nära som möjligt. Indexet består av stora och medelstora svenska bolag vilka möter hållbarhetskraven i indexet. Hållbarhetskraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in), dels att bolag som är involverade i kontroversiella verksamheter inte får ingå (väljs bort).

Xact.se

Utdelning för båda fonderna sker en gång per år runt. XACT Sverige delar vanligtvis ut 3-4% av kurspriset medan XACT Högutdelande siktar på aning högre 4%. På grund av att utdelningen baseras på kurspriset finns det risk att utdelningen varierar från år till år. Så här ser utvecklingen för de båda fonderna ut (notera att detta är exklusive utdelningar):

Utveckling av fonderna
Bild som visar utvecklingen för XACT Högutdelande och XACT Sverige.

Vilken ska man då välja? Det är egentligen en dum fråga då fonderna följer helt olika index. Som investerare vill man dock ha så hög avkastning som möjligt. Ser man till utvecklingen av de två fonderna är det solklart att den högutdelande varianten presterat bättre sedan fondens start. Då XACT högutdelande är ganska ny är det dock svårt att avgöra om den kommer fortsätta att fara bättre än XACT Sverige i framtiden. Dessutom har den dubbelt så hög avgift vilket kan ha en stor påverkan på avkastning över längre tider.

Jag har båda fonderna i min portfölj.


Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera