Portföljen fyller 3 och andra tankar

Portföljen har nu fyllt hela tre år och det är galet hur fort tiden har gått. När jag började investera våren 2016 hade jag ingen aning om vad jag gjorde (och har fortfarande inte jämfört med andra fantastiska bloggare). Resan började med att investera i ett bolag som heter AMD vilket jag köpte när kursen var ungefär $5. Mitt innehav i AMD bara ökade och ökade som ni kan se i bilden nedan. Wow tänkte jag, det här är ju riktigt lätt!

Borde jag börja trade-a på heltid? jag är ju proffs!

Kursen gick hela vägen till $15 och vi det här laget hade jag aldrig sett så mycket pengar på kontot! Men allt gick inte vägen och helt plötsligt släppte AMD en rapport som var mindre bra om man säger så. Aktien tappade nästan 30% över en natt och jag fick för första gången känna på en riktig kalldusch. Som många andra ”nybörjare” fick jag lite halvt panik då portföljen gick ner mer än vad jag kunde stoppa in på ett helt år. Jag sålde hela innehavet på direkten… vilket skulle visa sig vara ett ganska dåligt beslut… kursen ligger idag på $32. Efter hela denna kalabalik låg portföljens avkastning i alla fall som tur i linje med index, dock hade jag tagit på mig avsevärt mycket mer risk… (och det hade kunnat gått mycket värre)

Nja kanske inte…

Som tur är lärde jag mig något från resan och bestämde mig för att ändra min strategi när det kom till investeringar. Jag stötte så klart på ”Dividend growth investing” vilket betyder att man investerar i stabila bolag som ständigt ökar sin utdelning. Under hela sommaren 2017 undersökte jag olika bolag och läste om hur andra bloggare investerade. I slutet på sommaren kände jag mig säker och började investera i bland annat 3M och JNJ. Därefter fortsatte jag med strategin och idag äger jag 16 riktiga fina utdelningsbolag. Hur presterade portföljen med den nya strategin då?

Portföljutveckling sedan start.

Jo det gick ju faktiskt mycket bättre, även om markanden varit lite mer turbulent under 2018-2019. Jag är riktigt nöjd med avkastningen men ärligt talat tror jag att det är mer tur än skicklighet? Så länge avkastning är i linje med eller över index kommer jag att fortsätta, skulle det dock visa sig att jag presterar under index kommer jag överväga min strategi. I ett sådant läge kommer jag troligtvis öka i börshandlade fonder så som XACT Sverige och XACT högutdelande.

Portföljen har i alla fall avkastat 55% och strax över 142.000kr, en summa jag aldrig hade förväntat mig när jag började. Då det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen, främst p.g.a. tids- och motivationsbrist, tänkte jag gå igenom de största milstolpar som jag nått i år.

  • Portföljvärde 500.000kr!
  • Utdelningar över 10.000kr per år (förväntad)
  • Avkastning i ett innehav >100% (Visa & Microsoft… får se hur länge det fortsätter).

I år har jag varit betydligt sämre på att spara för att jag spenderat mer på aktiviteter med familj och vänner, något som jag kommit fram till är mycket viktigare än en hög sparkvot. Dessutom lever jag fortfarande bara på studiebidrag och lån så det finns inte så mycket rum för att spara (om man inte bara äter nudlar och aldrig lämnar lägenheten). Trots det sämre sparandet har i alla fall utdelningar trillat in.

Utdelningar under åren. Det går upp vilket jag antar är bra.

Förhoppningsvis får jag in runt 10.000kr i år om jag inte räknat helt galet. Nu fick jag slut på saker att skriva så då tror jag att vi avslutar här. Jag hoppas ni som läser (om det finns några kvar efter denna långa paus) har en fantastisk sommar.

Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera