Mitt största misstag

Alla gör vi misstag, ibland stora och ibland små. Det är viktigt att testa på nya saker och våga göra fel, för gör man aldrig fel så kan man aldrig lära sig något. Jag började investera för snart fyra år sedan, ett halvår innan jag fyllde 18. Vid den tiden hade jag ingen aning vad jag höll på med (och det har jag fortfarande inte) så jag valde att investera i något jag var familjär med: datorer, mer specifikt grafikkort och processorer. Då jag i stort sett spelat datorspel i hela mitt liv och vid den tiden också nyligen byggt ett par datorer till mig själv och familjemedlemmar, hade jag bra koll på nuvarande processorer samt de som förväntades komma. Med denna kunskap och efter att ha kollat på den här videon bestämde jag mig för att jag ville investera i ett företag vid namn Advanced Micro Devices (AMD). Företaget hade haft ett par dåliga år eftersom Intel gjorde bättre processorer än AMD och NVIDIA bättre grafikkort vid den tiden. Trots denna nedgång såg det ut som att AMDs nya processorer hade en chans att utmana Intels utbud.

Då jag inte fyllt 18 behövde jag be mina föräldrar hjälpa mig att öppna konto på Avanza så mitt första köp kom så sent som Juni. Som ni ser i bilden vet jag inte vad jag höll på med…? Antar att jag försökte ”timea” marknaden men tänkte nog inte på att man ska köpa lågt och sälja högt, inte tvärt om (vill inte ens tänka på courtagekostnaderna). Nu när jag sitter och skriver det här verkar det som att jag hade panik, det kanske dock inte är så konstigt eftersom att 40.000kr var väldigt, väldigt mycket pengar för mig då.

Hål i huvudet.

Bortsett från alla köp och sälj samlade jag ihop 950 aktier med inköpspris på 41.174kr eller 43.34kr/aktie. I och med att jag har lite hål i huvudet så höll jag på och sälja fram och tillbaks, till och med ett par gången efter att aktien gått ner cirka 20% på en dag.

Jag tjänade pengar i alla fall så något gjorde jag rätt, men… man kan alltid fundera på hur det hade gått om jag hade behållit de 950 aktierna. Det visade sig trots allt gå väldigt bra för AMD och idag är deras processorer mer prisvärda än Intels, det hade man inte trott för 4 år sedan när kursen låg på $2. I skrivande stund ligger AMDs kurs på $48,19 och med mina 950 aktier skulle det vara $45.761,5 eller 434.924,39kr (ökning med 956%), en saftig summa som hade puttat portföljen över 1 miljon kronor. Det svider lite att tänka att jag hade kunnat vara 400.000kr rikare vid det här stadiet. Man kan dock inte riktigt kalla det ett misstag att jag sålde för tidigt eftersom att jag faktiskt tjänade på affären. Dessutom är det alltid lätt att kolla tillbaks på vinnarna samtidigt som man ignorerar de investering som hade gått åt pipan om man inte sålt (t.ex. MSTX och PGNX).

För att koppla tillbaks till inledning så kan jag fråga mig själv vad jag lärde mig ifrån detta ”misstag”.

  • Jag är usel på att ”timea” marknaden, det är bättre att köpa något jag tror på och endast sälja om denna tro ändrar sig. Det enda innehavet jag sålt i min nya portfölj är Kinnevik för att de ändrade sin utdelningsfilosofi.
  • Min risktolerans är ganska låg vilket syns i köp och säljgrafen där jag sålde så fort aktien gick ner mycket.

Jag köpte också NVIDIA när den var $45 men det är en annan historia…

Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera