Månadsrapport September 2018

portföljutveckling - september 2018

Då var september över. Det kalla vädret har börjat komma och jag behövde till och med använda långkalsonger några dagar i förra veckan (fryser lätt…). Det var verkligen som att någon slog av en knapp och plötsligt gick det från 18*C till 5-10*C. Den globala uppvärmningen ligger och lurar.

Tidigare har jag delat upp månadsinläggen i två: en för transaktioner, intäkter och sparande och en för portföljutveckling. Tankesättet var helt enkelt att öka antalet inlägg. Jag tycker dock att detta gjorde det svårare att följa med vad som faktiskt hände från månad till månad. Jag testar därmed att slänga ihop allt till ett enda stort inlägg den här gången. Om det uppskattas kommer jag fortsätta att göra så i framtiden.

Idag drar också Investerar SM igång, en rolig investerings tävling med rätt så bra priser. Tävlingen går helt enkelt ut på att få så hög avkastning som möjligt på två veckor. Förra året gick det riktigt dåligt för mig vilket främst berodde på att jag inte tog det så seriöst. Detta år har jag dock planerat lite bättre och började med att köpa x5 Facebook bull, får se hur det går.

Intäkter transaktioner och utdelningar

Jag har endast gjort tre transaktioner den här månaden. Jag fortsätter att öka i samma fonder/företag som förra månaden: Kinnevik och XACT OMXSB Utd. Hade väldigt otur och köpte Kinnevik dagen innan den gick ner runt 8%. Så kan det gå ibland men dåliga köp som dessa gör minimal skillnad i det långa loppet.

Transaktioner september 2018

Nästa månad (Oktober) har jag mer än vanligt att handla för. Just nu ser köpplanen ut att bli 5000kr i Kinnevik, 2500kr i XACT OMXSB Utd och de resterande 2500kr i något annat företag som är obestämt för tillfället.

Det trillade in många utdelningar den här månaden. Det märktes när jag en morgon vaknade av ett väldigt högt ”katching” vilket är ljudet på notifikationen Avanza ger på telefonen när man får en utdelning. 935.37kr täcker en månads hyra och el!

Utdelningar september 2018

Under månaden ökade också Microsoft utdelningen från $0.42 till $0.46 vilket syns vid nästa utdelningstillfälle. Detta representerar en ökning på 9.52%.

Intäkterna för September blev höga, hela 13 800kr. Av dessa 13 800kr var ungefär 10 000kr studielån + bidrag och 3800kr var kvarblivande lön från sommarjobbet. Eftersom att jag under sommaren lagt undan en liten buffer för denna månadens hyra och kostnader kunde jag spara och föra över 10 000kr till Avanza. Sparkvoten landade på ~72.5%.

 

Portföljutveckling

Portföljen har varit tråkig under September och har vacklat fram och tillbaka runt -2% till 0%. I slutändan hamnade den nere 0.98% eller 4170kr, betydligt lägre än index. Detta är så klart tråkigt men gör inte så mycket för att jag överpresterat föregående månader. För hela året ligger jag före index med drygt 2%!

Håll gärna enheter med mindre skärm på sidan för att lättare kunna se graferna.

De framtida utdelningarna ökade med 161.8kr. Framtida utdelningar syftar på hur mycket jag skulle få i utdelning nästa år med de aktier jag äger idag. Utdelningarna fluktuerar en del då utdelningar från de amerikanska innehaven automatiskt räknas om till kronor med dagens växelkurs.

I början sparade jag inte daglig data och därmed är det färre datapunkter för den perioden i grafen.

Ändrade designen och funktionaliteten på graferna inför detta inlägg. Hoppas det uppskattas. Hur gick det för er i September?


 

Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera