Månadsrapport Februari 2019

portföljutveckling - september 2018

Nu är det redan Februari och jag missade att skriva en månadsrapport förra månaden. Inlägget kommer därför gå igenom alla ändringar som har skett sedan årets start. Var ska jag börja? Det har hänt en hel del faktiskt.

Transaktioner

Många transaktioner, varav några ganska stora. I slutet av Januari bestämde jag mig för att byta mina Aktiefond Sverige A mot XACT Högutdelande. Anledningen? XACT högutdelande har presterat lika bra, om inte lite bättre än Sverige fonden och utöver detta också ger utdelning på cirka 4%. (avgiften är dock 0.1% högre). Vidare har det kommit två nya bolag i portföljen, Handelsbanken och ABB. Båda bolagen har bra utdelningshistorik och bör prestera ok framöver (förhoppningsvis).

Till sist sålde jag min post i MTG vilket jag skrev ett kort inlägg om. För att sammanfatta så blir utdelningen lägre efter uppdelningen som förväntas att ske runt sommaren.

Portföljutveckling

Portföljen har rullat på bra sedan botten som var i slutet av December. Något som jag märkt med min portfölj och som jag skrivit om tidigare är att den inte är lika volatil som SIX Portfolio Return Index. Det är ofta så att index skjuter upp väldigt fort på kort tid medan min portfölj sakta tuggar sig uppåt och oftast hamnar på samma eller till och med högre nivåer.

Bild som visar portföljens utveckling sedan årsskiftet.

Portföljen har gått upp 10.75% eller 45.000kr sedan årsskiftet. Det börjar komma till den nivån att avkastningen nästan är lika mycket som jag sätter in varje år… Längtar tills jag är klar med plugget och börjar jobba så att jag kan spara lite mer än de 2.000-5.000 jag sparar just nu (9-10.000kr/månad inkomst). På tal om sparande har jag bestämt mig att drar ner på det lite på grund av att jag varit lite väl extrem det senaste året. Det betyder självklart inte att jag ska sluta spara men jag istället siktar på 1.000-3.000kr per månad. Pengarna som nu inte sparas kommer att användas till att inreda lägenheten jag bor i samt spenderas på ”mig” saker, t.ex. kläder som jag varit dålig på att handla den sista tiden. Jag tror att en mysig miljö i ens bostad kan ha mycket större positiv effekt på ens välmående än att spara en extra tusenlapp.

Planen

En annan anledning till att jag känner att jag kan dra ner på sparandet är att jag ligger före min ”plan”. Det vill säga planen för när min portfölj ska vara värd ungefär X mycket och jag ska få Y utdelningar. Tack vare att jag bytte Sverige fonden till XACT högutdelande är t.ex. den förväntade utdelningen i år klart högre än planen.

Portföljvärde.
Utdelningar.

Portföljen är just nu värd 465.000kr (inklusive likvider vilket inte är med i grafen) jämfört med cirka 300.000kr i början av 2018. Utdelningarna har också ökat kraftigt som ni kan se i den andra grafen. Min utdelningsresa började sommaren 2017 och efter att ha investerat de likvider jag hade då nådde jag 5.000kr i förväntad utdelning. Ett år senare (nu) har mina förväntade utdelningar fördubblats och är just nu 10.230kr eller 852kr i månaden.

Om det inte blir någon stor börskrasch borde portföljen nå 1.000.000kr ett år efter jag gått ut, d.v.s. 2022. Därefter siktar jag på 3 mille vid 30? Får se hur det går, det är ju trots allt dumt att mäta i portföljvärde då detta kan variera väldigt mycket. Nedan är en bild på portföljen för den som är intresserad.

Den som orkar kan kolla igenom portföljen 😀

Har ni haft ett bra år hittills?

Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera