Lyckas med högskoleprovet
För att göra det lite lättare att komma in på högskolan kan man göra högskoleprovet. Det är inte obligatoriskt och det kostar pengar att göra. Men man ansöker i en extra kvot till universitetet och just ett bra resultat på högskoleprovet kan göra att man kommer in på den utbildning man gärna vill gå. Men hur gör man för att lyckas på provet?
Ha koll på vad provet innebär
Det allra första man bör göra är att läsa om vad ett högskoleprov egentligen innebär. Vet man vad som sker, vilka delar som ingår och hur allt går till är chansen att man får ett bra resultat bättre. Det kan också vara bra att titta på om man behöver göra provet. Kanske har man redan skrivit det en gång? Provresultatet är giltigt under fem års tid. Det kan också vara så att söktrycket till den utbildning man vill gå inte är så högt och då kan man bli antagen även utan att ha gjort högskoleprovet.
Bra att öva på
Högskoleprovet består av flera olika delar. Det är läsförståelse på både svenska och engelska, ordförståelse och flera matematiska delar. Det kan alltså vara klokt att öva på lite av varje. Träna lite extra på det man känner sig mindre bra på. Att läsa på svåra ord och deras betydelse är väldigt bra, och likaså att öva på matematik. Man får nämligen inte ha miniräknare under provet. De hjälpmedel man får ha är suddgummi, blyertspennor, pennvässare, överstrykningspenna och linjal. Även analog armbandsklocka får bäras.
Om provet inte går så bra
Även om man gör sitt bästa på provet kan det hända att man inte får maxpoäng eller den poäng man gärna velat ha. Men det är ingen katastrof. I och med att man bara får en poäng alls kommer man att söka i den extra kvoten. Ofta räcker det för att ta sig in på högskoleprogrammet om man i har betyg nog.