Google finance funkar inte för svenska aktier, eller?

EDIT: tydligen kan detta lösas genom att byta ut ”STO” mot ”CPH” i symbolen för aktien, så t.ex. =GOOGLEFINANCE(”CPH:SKA-b”,”price”). Tackar den person som skrev detta i kommentarerna. Om inte CPH funkar kan ni testa alternativet nedan, d.v.s: =VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5369/kinnevik-b","//span[@class='pushBox roundCorners3']/text()"),",",".")) Där du byter ut avanza länken till det företag du vill få ut dagskursen för. Detta fungerar endast om du har engelska funktioner på i Google Sheets.

Hejsan. Några av er använder säkert Google Sheets för att hålla reda på era portföljer, det gör jag i alla fall. Det är ett mycket smidigt verktyg som tillåter mig att spara historisk data för min portfölj. Under veckan har det dock uppstått problem eftersom att =GoogleFinance() funktionen inte fungerat för svenska aktier utan returnerar ett felmeddelande. Först tänkte jag mig att det skulle lösa sig efter några dagar men detta verkar inte vara fallet. Därmed har jag idag försökt lösa problemet.

Det jag kom fram till var att skapa en funktion som först försöker hämta datan via =GoogleFinance(), om inte detta funkar försöker den istället att hämta datan från Avanza. Jag valde att göra det på detta sätt eftersom att GoogleFinance datan uppdateras varje kvart medan datan som hämtas från Avanza uppdateras varje timme.

För att ändra aktie som den ska hämta det dagliga priset ifrån ändrar du först som vanligt google finance funktionen till den rätta symbolen, t.ex. STO:ska-b för Skanska. Sedan måste du även ange en url till aktien på Avanzas hemsida, vilket för Skanskas fall är https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5257/skanska-b. Det ser ut som följande:

Viktigt: Klicka på view raw och kopiera därifrån. WordPress gör om vissa symboler vilket gör att det inte går att kopiera direkt från kodsnutten ovan!

Det är alltså ganska simpelt att använda. Kopiera in koden, ändra symbol och URL och sedan borde det funka. Hoppas detta hjälper er.

Ha det bra!

15
Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
nyast äldst mest uppröstad
Notifikera
Anonym
Gäst
Anonym

Om du byter ut STO: mot CPH: i din google finance ticker kommer det att fungera.
Vet inte varför Google gjort detta byte men det fungerar.

Investmentbolagsinvesteraren
Gäst

Har märkt att man även får ändra CPH på norska och finska aktier, ingen logik varför man gjort denna ändring men ja.

Jag har försökt använda ovanstående för att hämta en aktie från first north men får det inte att fungera?

Mvh

Assetsa
Gäst

Någon som råka ha en lösning för aktuell kurs för preferensaktier? Verkar inte finnas i Googles finance…

Vänliga hälsningar

Assetsa

Magnus
Gäst
Magnus

Tack så mycket! Hjälper enormt. Vissa aktier funkar med CPH: xxx andra funkar inte, hoppas Google löser detta snart då det är en enormt värdefull tjänst.

Utdelningsmormor
Gäst
Utdelningsmormor

Tack, för att du delar med dig av din kunskap! Har haft problem först med Google och senare även med Yahoo och har förgäves letat efter en lösning på problemet. Men med hjälp av din kodsnutt fungerar nu samtliga poster i min utdelningsöversikt perfekt igen. 🙂

Fredrik
Gäst
Fredrik

Detta fungerar oxå:
=MID(importXml(”https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/216649/corem-property-group-pref”; ”(//span[@class=’pushBox roundCorners3′])[1]”);1;6)