Fyra favoritsidor för utdelningsportföljen

Thumbnail

 

Det här är första gästinlägget på bloggen ifrån Henrik som är grundare av StockBlogs, riktigt spännande! Jag får absolut ingen ersättning för detta inlägg. Anledningen till att jag samarbetat med Henrik är för att jag använder hans hemsida ibland samt att jag tycker inlägget i sig är riktigt bra. Jag hoppas ni tycker detsamma!

 


Vi lever i ett rikt land. Jag tänker då inte i första hand på pengar utan om engagemang och nyskapande. Vi har ett levande föreningsliv, vilket är bra för demokratin sägs det. Vi har kommunala musikskolor som vissa hävdar kan förklara varför så många världsartister kommer från Sverige. Sedan har vi innovatörerna – de gamla som till exempel Ericsson och Alfa Laval och de nya som Skype och Spotify.

Jag skulle vilja lägga ett annat exempel till listan: de svenska aktie- och ekonomibloggarna. Dessa utgör ett eget litet universum av kunskap, erfarenhet och resurser som finns tillgängligt för vem som helst som vill lära sig mer om aktier och ekonomi.

 

Aktiebloggarna – en guldgruva

När jag för ett antal år sedan började intressera mig för aktier var det naturligt att börja söka efter svaren på börsens gåtor på Internet. Ganska snart hittade jag ett antal aktiebloggar som jag började läsa regelbundet. Det gick faktiskt så långt att jag till slut öppnade en egen sida för att följa svenska aktiebloggar. Det var bara början. När jag gläntat på dörren märkte jag vilken mångfald av aktie- och ekonomibloggar som finns i vårt land. Det finns ett stort antal individer som (oftast anonymt) bloggar om det ena och det andra som rör ekonomi, aktier och sparande. En guldgruva för den som vill lära sig något om aktier och det är kanske ganska illustrativt för den entreprenörsanda och engagemang som vi sett så många andra exempel på i vårt nordliga land.

 

Resurser för utdelningsaktier

Precis som för många andra aktieintresserade fångade just utdelningsaktier mitt intresse tidigt. Att börja handla på börsen var till en början lite som att ta ett steg ut i det okända. Själva fenomenet utdelningsaktier gav en viss trygghet, en fast mark att stå på. Med utdelningsaktier fick jag genast ett ramverk att följa: direktavkastning, utdelningshistorik, utdelningshöjningar m.m. Det var något konkret och mätbart. Dessutom gjorde det att jag kunde utesluta en mängd aktier helt och hållet eftersom de inte hade någon utdelning.

Just utdelningsaktier är något som är lite av en favorit också bland aktiebloggarna i Sverige. Förutom att skriva om utdelningsaktier, hur utdelningarna trillar in och att rapportera om sina framgångar (eller missar) har ett antal personer ur denna sfär tagit steget längre och skapat resurser för utdelningsaktier. Jag tänkte jag skulle presentera fyra favoriter (utan inbördes rangordning).

 

Frihetskalkylatorn: då blir du fri!

När jag såg Utdelningsstudentens frihetskalkylator någon gång i somras blev jag genuint imponerad. Detta verktyg har skapats med till synes enkla medel – det är ett slags uträknande formulär närmare bestämt – men resultatet är riktigt underhållande. Vill du bli ekonomiskt fri? Gissningsvis är svaret ”självklart”. Följdfrågan blir då: hur många år måste man då jobba för att kunna kalla sig ekonomiskt fri?

Frihetskalkylatorn löser det hela på ett smidigt sätt. Utgångspunkten här är att leva på utdelningar. Det finns andra sätt att leva på ett kapital, till exempel den så kallade fyraprocentsregeln. Fördelen med att leva på utdelningar är den att man inte naggar av själva kapitalet. Känslan av att få utdelningar in på kontot flera gånger om året och att kunna leva på dessa måste vara enormt skön.

Frihetskalkylatorn fungerar som så att du först fyller i hur stor utdelning du vill leva på varje månad. Därefter anger du hur mycket utdelningar du har per år just nu. Dessutom får man ange planerad månadsinsättning, förväntad utdelningstillväxt och inflation. Slutligen måste man ange hur stor den genomsnittliga direktavkastningen är vid köptillfället. Maskineriet går igång och ut kommer en uppgift på hur många år av knegande du har kvar. Magiskt!

 

Börsdata: en svensk aktiescreener med muskler

Banker släpper köp- och säljrekommendationer på löpande band. Frågan är hur bra de egentligen är på att ge en opartisk vägledning. Många av dem vill ju att vi ska köpa och sälja så mycket som möjligt så att det genereras courtageintäkter. Tack och lov finns ett mycket praktiskt alternativ för den som tar aktiesparandet på allvar: Börsdata.

Börsdata

Börsdata grundades faktiskt av en veteran bland aktiebloggarna, 40procent 20år, så det är extra kul av den anledningen. I Börsdatas databas finns nästan 10 000 bolag från de viktigaste marknaderna i Europa och Nordamerika och över 2 000 nyckeltalsberäkningar. Det innebär att man lätt kan förfina en utdelningsstrategi med andra kriterier som till exempel skuldsättningsgrad, omsättningstillväxt och vinstmarginal, eller vad man nu kan tänka sig. Nu är Börsdata inte alls begränsat till utdelningsaktier, men där finns nästan allt vad utdelningsinvesteraren kan önska sig i form av data.

Den funktion som jag uppskattar mest är aktiescreenern där man kan filtrera bland alla aktier efter upp till åtta olika nyckeltal. På bolagsnivå kan man sedan studera andra nyckeltal i detalj, analysera resultaträkning, balansräkning, kassaflöde o.s.v. Oerhört kraftfullt. Om man går in på nyckeltalen kan man lätt se hur utdelningsgrafen ser ut för att bedöma hur stabil utdelningshistoriken är.

En finurlig funktion är de färdiga strategierna. En av dessa är en utdelningsstrategi där man kan se vilka aktier som är bäst att köpa just nu enligt strategin. Praktiskt för den som vill komma igång snabbt!

 

Utdelningsjakt: stor samling av utdelningsaktier

Jag har letat men kan faktiskt inte hitta någon annan sida i Sverige som för en mer detaljrik diskussion kring ett så brett urval av utdelningsaktier. Utdelningsjakt, som också är en aktieblogg, har något så enkelt som en lång lista på svenska utdelningsaktier. För de flesta aktierna kan man se aktuell och historisk utdelning samt direktavkastning. Graferna kommer från ovan nämnda Börsdata men det som är intressant med just denna resurs är emellertid att man för de flesta av bolagen dessutom kan läsa mycket detaljerade resonemang kring aktiernas utdelningspolicy, utdelningshistorik, direktavkastning och utdelningsandel.

UtdelningsjaktTvå saker imponerar extra mycket: Först och främst hittar man här de flesta svenska utdelningsaktierna samlade på en och samma plats. Det gör att det är lätt att upptäcka nya kandidater till utdelningsportföljen. För det andra förs en diskussion kring vad som utmärker de enskilda aktierna. Det är inte bara en massa siffror och grafer. En huvudtes som drivs är att ett sparande i utdelningsaktier ska vara hållbart, vilket ofta kräver rimliga värden på direktavkastningen, utdelningstillväxten och utdelningsandelen samt en balans mellan dessa. Smart och inspirerande!

 

Sparkalkylator Deluxe: klassikern

Slutligen kommer vi till Sparkalkylator Deluxe, som är en riktig klassiker. Ja, det finns faktiskt något som heter Sparkalkylator Basic också och det är väl egentligen den som är klassikern, men ni förstår poängen. Detta är en resurs som underlättat för mig många gånger när jag drömt om framtiden.

Bloggaren z2036 har skapat en kalkylator som man kan använda för att räkna ut hur mycket kapital man kan förvänta sig att ha om ett antal år baserat på ett flertal inputs. ”Ett flertal” innebär här i princip allt man kan tänka sig för att göra en så exakt uträkning som det bara går. Vi snackar ju ändå om en framtidsprognos så viss osäkerhet finns det alltid. Till exempel kan du ange nuvarande sparkapital, hur mycket du spar varje månad, förväntad värdeutveckling, direktavkastning, utdelningsfrekvens, återinvestering av utdelningar, källskatt på utdelningar, avgifter, inflation o.s.v. Det finns till och med tre olika mallar som baseras på aktiebloggares sparstilar!

Resultatet är en snygg graf med tillhörande tabell där du ser hur mycket du sparat över åren, värdeökningen på kapitalet och hur mycket skatt du har betalat. I tabellen ser man slutligen hur stort kapitalet förväntas bli med hänsyn till inflationen och alla avgifter. Denna sista punkt tycker jag är extra värdefull eftersom man lätt glömmer att ta med inflation och avgifter när man skissar på sin drömkalkyl om hur man ska kunna leva på sina utdelningar.

Henrik grundade StockBlogs.se i syfte att samla svenska aktiebloggar och ekonomibloggar på ett ställe. Antalet bloggar som dagligen följs närmar sig nu 200. Med hjälp av StockBlogs kan man lätt söka och finna alla guldkornen bland Sveriges aktiebloggar.

Disclaimer: artikelförfattaren har inga aktieinhav i de bolag som omnämns i artikeln.


Hoppas ni gillade inlägget!

Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
Notifikera