Att sluta spara


När ska man sluta spara pengar?

Sparandet är en stor del av mitt liv och säkert för många som läser det här inlägget. Nu har jag inte sparat så länge värst länge, ett par år eller så, men jag hur funderat på hur länge jag egentligen vill spara. Det finns två synvinklar på denna fråga:

  1. Hur länge ”orkar” man spara?
  2. När slutar det vara ”värt” att spara?

När det kommer till att orka spara så kommer det nog inte vara ett problem för mig. Det är inte så att jag försöker pressa ner mina utgifter så mycket jag kan bara för att spara så mycket som möjligt. Det är snarare så att jag vet ungefär hur mycket jag vill spara och baserar mina inköp utifrån detta. Att ständigt offra att ha roligt i livet bara för att spara en extra slant är knasigt enligt mig. En sådan sparstrategi skulle jag tro att man tröttnar på väldigt fort. Självklart ska man inte gå och kasta bort pengar på vad som helst, man måste göra någon slags kalkyl på hur mycket lycka man får för pengarna.

Ser man däremot till värdet av att spara pengar måste man tänka på två olika faktorer: hur mycket man sparar och hur mycket kapitalet växer organiskt (d.v.s. utan nya instatser). Se räkneexempel:

Kalle investerar i en marknad som konstant avkastar 10% per år. Kalle har hittills lyckats spara 100 000kr i denna marknad och i slutet av varje år sparar han ytterligare 60 000kr.

Efter ett år har Kalle 100 000 * 1.10 + 60 000 = 170 000kr på kontot. Detta innebär en ökning med 70% varav 14% av ökningen kom ifrån avkastning och 86% kom ifrån insättningarna.

Än så länge är det självklart att det är värt för Kalle att spara eftersom hans insatser bidrar till en stor del av värdeökningen. Om Kalle fortsätter att spara ser ökningsfördelningen som följande:

År 2:

Avkastning: 17 000kr – 22% av ökningen

Insättning: 60 000kr – 78% av ökningen

År 3:

Avkastning: 24 700kr – 29% av ökningen

Insättning: 60 000kr – 71% av ökningen

År 20:

Avkastning: 24 700kr – 86% av ökningen

Insättning: 60 000kr – 14% av ökningen

Det har uppstått en trend. Desto längre Kalle sparar desto mindre påverkar hans insättningar portföljen och avkastningen bär större vikt. Därav kommer frågan, när slutar det vara värt att spara?

Andel från insats
Diagram som visar hur andelen värdeökning som kommer ifrån insatsen minskar med tidan. Det vill säga att det blir mindre och mindre ”värt” att spara.

Avkastning kan dock vara svår att förutspå då kurspriser är relativt volatila jämfört med utdelningar. Som tur är jag utdelningsinvesterare vilket gör beräkningarna mer förutsägbara. Det är inte helt omöjligt att uppnå 10% utdelningstillväxt genom att återinvestera utdelningarna samt vara investerad i bolag som höjer sin utdelning varje år. Ser man istället till hur hög utdelning man får om man sparar i 10, 15 respektive 20 år förespråkas en liknande historia. Se graf nedan.

 

Utdelning och sparande

Att spara alla år ger såklart den högsta utdelningen.  Det är dock inte lika stor skillnad på att spara i 20 år jämfört med 15 år som det är mellan 10 år och 15 år. Man måste alltså fråga sig: är det värt att spara 33% längre till för att få 11% mer utdelning per år? Ökar man x-axeln, antal år av sparande blir beslutet klart lättare att göra.

Sluta spara när?

 

Det är inte värt att spara i alla år även om den slutar med den högsta utdelningen. För att följa den blåa serien måste man spara 30 år längre, d.v.s. 50% längre, för endast 10.4% högre utdelning jämfört med att spara 20 år. Utifrån detta, när ska jag sluta spara? Det är troligtvis inte så att jag kommer en dag bestämma mig för att helt sluta spara. Som det ser ut nu kommer jag trappa ner sparandet desto äldre jag blir. Den första nedtrappningen kommer att ske när mina utdelningar når 100-150 000kr/år. Det skulle innebära att mina utdelningar ökar organiskt med 10 000kr (förutsatt 10% tillväxt) vilket är ungefär lika mycket som ökningen ifrån insättningarna. Det är en bra bit kvar till dess men jag förväntar mig att nå denna milstolpe när jag är runt 30-35 år


Hur länge tänker ni spara?

2
Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
nyast äldst mest uppröstad
Notifikera
Pappa betalar?
Gäst

Intressant.
Bra inlägg.