Att använda min krigskassa

Thumbnail

Många av er har säkert satt av en del av portföljen för en så kallad krigskassa. Krigskassans funktion är att man ska ha tillgång till lite extra kapital vid en eventuell börsnedgång. Min krigskassa är just nu 10% av portföljen.

För mig har det alltid varit självklart att jag ska ha en krigskassa som jag kan använda när börsen går ner. Det jag däremot aldrig riktigt tänkt på är när jag faktiskt ska använda den; det vill säga hur stor börsnedgång måste det ske, är det en nedgång på 5%, 10%, 20%?

Under en veckas tid har börsen varit sur, särskilt den svenska. I och med denna nedgång började jag fundera på om jag skulle använda lite av krigskassan, börsen har ju trots allt gått ner mer än 7% sedan toppen i början av Oktober.

Index senaste månaden
Bild som visar SIX Return Index den senaste månaden.

Som jag nämnde tidigare är krigskassan just nu 10% av portföljen vilket är ungefär 40 000kr. Då jag sparar i snitt 5000kr i månaden tar det mig hela 8 månader att fylla på min krigskassa om jag skulle använda den. Krigskassan är alltså många gånger större än mitt månadssparande och detta gör det svårare för mig att fatta beslutet att förbruka den om det endast är en liten nedgång.

Är förra veckans börsnedgång verkligen så stor? Nja, börsen gick ner mycket jämfört med den högsta toppen. Ser vi dock tillbaks en lite längre tid är index fortfarande på samma nivåer som i början av året.

SIXRX 1 år tillbaks
Bild som visar SIX Return Index det senaste året.

Kommer jag att använda min krigskassa i och med förra veckans nedgång? Troligtvis inte. Däremot kan det bli intressant senare under hösten beroende på hur rapportsäsongen utspelar sig. Redovisar många bolag dåliga rapporter skulle det inte förvåna mig om börsen fortsätter ner en bra bit till. En längre och större nedgång skulle göra det intressant att förbruka krigskassan. Sedan behöver jag självklart inte använda hela krigskassan på en gång utan kan ta det i flera mindre steg.

Har ni en krigskassa och i så fall när planerar ni att använda den?


2
Kommentarer

avatar
  Prenumerera  
nyast äldst mest uppröstad
Notifikera
Investmentbolagsinvesteraren
Gäst

Har ingen krigskassa i dagsläget, krigskassan är för mig främst en psykologisk fördel då man kan göra fler inköp när börsen går ner lite. Dock är det alltid svårt att veta om den kommer falla ytterligare, vinsten jag gör av dessa köp kommer inte påverka min plan på ekonomisk oberoende nämnvärt. Det är främst att hålla sig till sin strategi.

Men kan vara bra att bara nyttja delar av krigskassan för att se hur det artar sig framöver.

Mvh